Cristiano Ronaldo

A foci íratlan szabálya

Mi az első gondolatod ha egy játékos a volt csapata ellen lép pályára? Biztosan gólt fog szerezni. Nincs kőbe vésve, mégis újra és újra megtörténik. A foci hatalmas dráma író. Néha még mi sem tudnánk jobb történeteket kitalálni. Ennek a sorozatnak az első részében bemutatok 5 játékost aki pályára lépett volt csapata ellen és bizony gólt is szerzett. Komoly téttel bíró mérkőzéseken, sorsdöntő gólok. 

Ott jár a fejekben, tudod, hogy mekkora a tét. Pályafutásod egyik legfontosabb gólját szerezheted ha betalálsz. De nem ünnepelhetsz. Vissza kell fognod magad. Valami ilyesmi járhat egy focista fejében aki pályára lép korábbi szeretett csapata ellen. Ők is csak emberek, bár ebben az elpénzesedő új világban ami a labdarúgást is egyre inkább beszippantja már sokan csak “droidokként” tekintenek rájuk akiket a pénz motivál. Hozzá kell tenni, sajnos nagyon sok játékos esetében már így is van. De a legnagyobb csillagok még mindig nem csak a pénzért játszanak. Nekik is biztosan megvoltak az ajánlataik Keletről. Sok a köpködés a másikra, viszont úgy gondolom a tiszteletnek kellene dominálni. (Hiszen lehet pár év múlva a Sanghai SIPG – Hebei CFFC mérkőzés félidejében visszasírjuk ezt az állapotot)De nem kanyarodok el ennyire, ezt majd egy külön posztban. Nézzük inkább az 5 játékost.

  1. Cristiano Ronaldo vs Manchester United

Azért Ronaldora esett az első választásom mivel ő kétszer is eredményes volt korábbi csapata ellen. 2012/13-as szezonban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Real Madrid és a Manchester United csapott össze. Ki ne gondolt volna arra, hogy Ronaldo befog találni? A Real Madrid továbbjutása gyakorlatilag a második mérkőzés 69. percéig erősen kérdéses volt, azonban Ronaldo második gólja mindent eldöntött. De ne szaladjunk ennyire előre. Az első mérkőzésre Madridban került sor, a 20. percben már vezetést szerzett a United, amire a 30. percben sikerült válaszolni Ronaldonak egy fantasztikus fejessel. A mérkőzés állása ezután nem változott, 1-1. A visszavágón ismét a Vörös Ördögök szereztek vezetést és ekkor bizony nagyon rezgett a léc a Madridiaknak. De a 66. percben először Modric majd a 69. percben (ki más) mint Cristiano Ronaldo lőtt gólt, ezzel eldöntve a továbbjutás kérdését. Két lőtt gól ide vagy oda, a portugál klasszisra nem tudnak haragudni a United szurkolói. Kölcsönös a tisztelet és a szeretet a klub és a játékos között és ezt semmi sem teheti tönkre. Ronaldo egyik góljánál sem ünnepelt.

  1. Frank Lampard vs Chelsea

Ez ismét egy drámai történet. Frank Lampard egyike a modern kori példaképeknek. 13 évet töltött a Chelseanél, a csapat felvirágozása óta ő volt az egyik legmeghatározóbb játékos akiben még Abramovic is bízott. 429 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Kékeknél ezeken 147 gólt szerzett, ezzel ő minden idők legeredményesebb Chelsea játékosa. Kultusz játékos lett, legendaként távozott Amerikába, nagy űrt hagyott maga után.. Azonban jött a váratlan visszatérés Angliába. A Manchester City kölcsön játékosa lett. Természetesen pályára lépett volt csapata ellen, és gólt is szerzett…2014 szeptemberében fogadta a Manchester City az akkor lista vezető Chelseat. A Londoni Kékek a 85. percig vezettek, sőt fél órát ember előnyben is játszhattak. Azonban a 78. percben érkezett egy ismerős arc. Frankie Lampard. Majd beállása után 7 perccel, a mérkőzés 85. percében gólt szerzett. Roppant fontos gólt volt ez is, ha a Chelsea nyer az Etihadban 8 pontra nőtt volna az előnyük a tabellán mindössze 5 forduló után. De persze ahogy lenni szokott, Lampard jött, látott és gólt szerzett.

  1. Mario Götze vs Dortmund

A későbbi világbajnok Götze, 2013 nyarán igazolt a Bayern Münchenbe 37 millió euróért, nem kis port kavarva és nem kevés gyűlöletet szerezve a Dortmund szurkolók szemében. Pikáns visszatérésnek ígérkezett a 4 hónappal későbbi Borussia Dortmund – Bayern München bajnoki rangadó. A mérkőzés előtt 4 pontos előnyben voltak a Bajorok így ez tökéletes alkalom (lett volna) Jürgen Klopp számára, hogy csökkentse a két csapat közötti különbséget. A 66. percig kiegyenlített volt a találkozó. Ekkor azonban érkezett Mario Götze és góljával megtörte a csendet, ezután még kétszer volt eredményes a Bayern és végül simán, 3-0-ra nyert idegenben ezzel 7 pontosra növelve előnyét a tabellán. Végül pedig bajnokságot is megnyerték nem kevesebb mint 19 pontos előnnyel. Elmondható, hogy ismét egy kulcsfontosságú gólt szerzett egy játékos a korábbi csapata ellen.

  1. Robin van Persie vs Arsenal

Igazából vele is kezdhettem volna a listát. A holland csatár igazi gólvágó volt a Premier Leagueben, mi sem bizonyítja ezt jobban mint korábbi csapata, az Arsenal szerzett három gólja. De mivel ez egy lista és nem egy sorrend, nem a lőtt gólok száma dönt. Robin van Persie 2012-ben igazolt a Manchester Unitedbe miután az Ágyúsoknál angol gólkirály lett. 30 millió euró nem is olyan sok egy ilyen tapasztalt gólvágóért. Első gólját még nem ünnepelte, ekkor 2-1-re nyert csapata hazai pályán. Második gólja már az Emiratesben született, ekkor sem ünnepelt, majd a harmadik góljánál, 2013 novemberében a hazai 1-0-ás győzelem alkalmával már kitörő örömmel ünnepelte találatát. Távozása után őt is megutálták az Arsenal szurkolói, nyilván nem ok nélkül. Angliában (és a világ többi részén is) ha valaki a rivális csapathoz szerződik az ne számítson sok szeretetre. Mindenesetre, az ő története is emlékezetes, mert ritka az olyan játékos aki háromszor is betalál volt csapatának.

  1. Dennis Law vs Manchester United

A ma már 76 éves játékos története igazán érdekes. Előbb 1 évig a Manchester City játékosa volt ahol 44 mérkőzésen 21 gólt szerzett. Majd egy évnyi olasz kitérő után a Manchester Unitedbe igazolt ahol 11 évet töltött és 171 gólt szerzett. Itt nem ér véget a sztori. Ezután újabb egy évre (vissza)igazolt a Citybe, igaz mindössze 9 gólt szerzett, de ezek közül egyet sikerült épp a Vörös Ördögök ellen. Nem is akármilyet. 5 méterről, sarokkal volt eredményes, ezzel csapata 1-0-ra nyert a United otthonában. Law ebben az évben vonult vissza az aktív labdarúgástól, előtte a skót válogatottban is szerepelt, 55 mérkőzésen 30 gólt szerzett. Úgy gondolom az ő története is említést érdemelt.

Amennyiben tetszett a cikk lájkold és/vagy oszd meg. Hamarosan érkezik a sorozat folytatása, hiszen sok hasonló történet van még mint a fent említett játékosoké. Minden olvasó véleményét örömmel veszem.

FootballinBlog – 2016

Vélemény, hozzászólás?